stan projektu

Lokalizacja: Polska, Pomorze Zachodnie
Projekt: architektura i wnętrze domu jednorodzinnego
Powierzchnia użytkowa: 127 m2
Data: 2015-2017

Niektóre projekty zaczynają się dużo wcześniej, zanim pojawi się pierwsza koncepcja. W tym przypadku projekt zaczął się od miejsca – rzeki i biegnącej wzdłuż niej malowniczej drogi prowadzącej do zabytkowego pałacyku i popularnej leśnej ścieżki rekreacyjnej. To właśnie w tym miejscu Inwestorzy szukali wymarzonej działki. Po kilku latach poszukiwań zdecydowali się na stary sad jabłkowy będący zapleczem dla firmy ogrodniczej.


Będąca nieco w ukryciu działka miała idealną ekspozycję na strony świata – wjazd znajduje się od północy, a gęsty ogród od południa. Nietypowy, wąski wjazd z boku działki wymusił nietypowe zagospodarowanie terenu i rozbicie formy domu na poszczególne sekcje: garaż na przeciwko wjazdu, ażurowy łącznik w postaci drewnianej pergoli i właściwy dom, którego bryła składa się z trzech części wyraźnie widocznych w formie i kolorystyce budynku.


Sąsiedztwo domów-kostek z lat 70-tych wpłynęło na WZ i umożliwiło zaprojektowanie płaskiego dachu. Dzięki temu dom mógł uzyskać bardzo prostą formę  i płaski dach, co pozytywnie wpłynęło na budżet. Z założenia dom miał być przeznaczony dla dwóch osób, z możliwością przyjmowania gości. Najważniejszą częścią domu miała być spora strefa dzienna, która dzięki dużym przeszkleniom uzyskała wizualne połączenie z ogrodem.