stan projektu

Lokalizacja: Mazowsze, Polska 
Projekt: wnętrze domu jednorodzinnego
Dane: 200 m2 dom dwupoziomowy; 2018 
Współpraca: Anna Pleń

Są miejsca, które znamy z dzieciństwa i do których chętnie wracamy, gdy mamy na to czas. Dom, dla którego powstał ten projekt wnętrz, został zbudowany właśnie w takim miejscu – w rodzinnych stronach Klientów. Jest to dom docelowy – rodzinny. Dlatego też projektowane wnętrze miało też nie tylko sprostać wymaganiom estetycznym czy użytkowym, ale również być ponadczasowe, klasyczne i proste w swojej formie. Już we wstępnych planach założyliśmy, że zastosowane materiały mają być najlepszej jakości, a wybrane rozwiązania możliwie proste i bezawaryjne. Dlatego też przygotowanie istniejącego budynku do wymagań Klientów zajęło więcej czasu, niż zazwyczaj. Jednak pierwsze efekty prac pokazały, że było warto.

Dom znajduje się na sporej działce w pobliżu lasu. Sąsiadujące z nim budynki również rozmieszczone są na sporych działkach, dzięki czemu nie ma mowy, o zaglądaniu sobie nawzajem przez okna. Duży ogród stanowi kolejny atut domu, dlatego też projektowany jako drugi etap prac ogród, dostępny ze sporych rozmiarów tarasu, stanie się wizualnie częścią domu.

Na parterze domu znajduje się strefa dzienna z oknami na trzy strony świata, z centralnie umieszczonym, eleganckim i nowoczesnym kominkiem. Spora kuchnia jest bez wątpienia sercem domu, dzięki rozbudowanej, prawdziwej wyspie kuchennej, na której będzie odbywać się gotowanie. Spora jadalnia, dostępna bezpośrednio z kuchni i z salonu, może również otworzyć się na taras. Salon z wielkimi, miękkimi sofami pozwoli na wspólne oglądanie filmów przez całą rodzinę. We wszystkich strefach pojawia się ten sam motyw detalu zabudów stolarskich, w postaci geometrycznego, fornirowanego pasa szerokości 8 cm oraz delikatnych łączeń między dekoracyjnymi panelami.

Piętro domu stanowią sypialnie, przestronna łazienka i bawialnia. Sypialnia Rodziców dodatkowo powiększona jest o sporą garderobę. Wszystkie pomieszczenia będą miały zbliżoną, stonowaną kolorystykę połączoną z eleganckim, naturalnym wybarwieniem dębowej podłogi.

Przewidywane zakończenie etapu realizacji projektu to druga połowa 2018 roku.